Ta hand om ett gulligt Marsvin

Många barn tjatar väl ständigt om att få ett eget litet djur att ta hand om. Ett litet Marsvin kan vara ett bra första djur att börja om för ansvarsfulla barn. Först och främst är de helt otroligt gulliga och mjuka och det finns alla möjliga sorters päls och färg. Många av de små marsvinen är flerfärgade i brunt, svart och vitt. Viktigt att tänka på är att det är ett litet djur med ett klappande hjärta och man kan inte lämna dem vind för våg. En bra start för dig och ditt barn är att läsa på om Marsvin och ta reda på så mycket som möjligt. Hur sköter man djuret? Vad äter ett Marsvin och vad gör jag om djuret blir sjukt?

Marsvinets ursprung

Det lilla Marsvinet är ett däggdjur som tillhör familjen gnagare, precis som möss och råttor. Ursprungligen kommer Marsvinet från Sydamerika och Anderna. Dock användes de då inte som sällskapsdjur, utan mer för köttets skull. Dessa traditioner lever kvar än i dag i många Sydamerikanska länder som t.ex. Peru med flera. Den lilla lurviga krabaten sägs ha kommit till Europa någon gång under 1500-talet där de även fick vara sällskapsdjur.

Lite Marsvins-fakta:

  • Ett vuxet djur väger cirka 1 kilo.
  • Livstiden är ungefär 4-7 år.
  • Viktigaste delen av maten består av hö.
  • Det finns massor av olika raser som Abbesinier och Crested.

Marsvin olika raser

Det är viktigt att ditt Marsvin får en riktigt bra bur av rostfritt stål eller plast och glas. Det lilla djuret gillar inte att stå i direkt solljus och inte heller fuktigt. Något som är viktigt när det gäller skötseln, är att man rengör Marsvins-bostaden dagligen. I annat fall är risken stor för att ditt lilla djur blir sjukt.

Tänk till en extra gång innan familjen skaffar ett Marsvin. Är alla införstådda vad som krävs för att den lilla gnagaren ska må bra. Gör en liten lista med allt som behövs och gå igenom allt som behövs köpas och hur lilla svinet ska skötas. Vi hoppas att ni får mycket glädje av det lilla Marsvinet!