Håller du koll på vad din hund stoppar i sig?

Hundar kan liknas vid barn då de gärna stoppar det ena och andra i munnen, framförallt valpar som man behöver ha en extra uppsikt över. Vad du sedan själv ger din hund är lika viktigt det, vissa produkter som vi människor kan äta är inte alls bra för din hund så det är viktigt att alltid kolla upp innan du ger dem något om du känner dig osäker. Har din hund lyckats få i sig något den inte borde kan du ta kontakt med en veterinär och rådfråga. Försök att ta reda på hur mycket och vad de har fått i sig för att lättare göra en bedömning. Här nedan har vi listat några livsmedel som du inte bör ge din hund då de kan leda till förgiftning.

 

Choklad och Kakao

De flesta känner nog till att choklad inte alls är bra för din hund då de innehåller både teobromin och koffein som är direkt giftigt för hundar. Beroende på storlek och vilken mängd choklad din hund fått i sig kan de få symtom som buksmärta, kräkningar, skakningar, hjärtklappning, ökad törst och det kan även leda till dödsfall.


Deg

Både när människor och hundar äter deg jäser den i magen och kan leda till obehag samt att det bildas alkohol av degen. Det är inte livsavgörande om din hund får i sig deg men det är absolut inget du ska ge den. Då hundar lätt blir berusade av deg kan de lätt göra sig illa och bli aggressiva. Symtomen som uppstår är ostadighet och magont.


Avokado

Avokado innehåller ämnet persin som inte alls är bra för din hund, både frukten i sig, skalet och kärnan är giftiga för din hund. Symptom som kan uppstå är andningssvårigheter, vätskesamlingar i bröstkorg och hjärta.

 

Värktabletter

Värktabletter som Alvedon och Bamyl ska endast ges till din hund om din veterinär råder dig. Människor och hundar ska inte ta samma dos så ge aldrig värktabletter på eget initiativ. Symptomen kan vara leverskador, förgiftning, kräkningar, diarré och försämrad syretransportering i blodet.

 

Ekollon och svampar

Hundar är känsliga mot ämnet tannin som finns i ekollon och får din hund i sig en för hög dos kan detta vara dödligt. Även vissa svampsorter kan vara direkt dödliga. Håll därför extra uppsikt över din hund när ni promenerar ute i det vilda. Symtom kan vara trötthet, minskad aptit, feber, förstoppning, njur och leverskada samt förgiftning och dödsfall om de får i sig för stora mängder.

 

Citrusfrukter

Förstora mängder av citrusfrukter kan störa magsaftsproduktionen och leda till magsmärta och kräkningar.

 
Fet mat

Ge aldrig din hund fet mat, friterat eller fet från kött. Förstora mängder kan starta en inflammation i bukspottkörteln och även ge upphov till magsmärtor, diarré och kräkningar.

 

Rå äggvita och gula

Rå äggula går bra att ge till din hund men inte rå äggvita. Om du ska ge vitan ska den vara kokt. Rå äggvita innehåller avidin som är en aminosyra, vid upphettning försvinner detta.

 

Lök

Både rå och tillagad lök innehåller alicin som är giftigt för hundar. Man vet ännu inte hur stor mängd som kan orsaka blodbrist och förgiftning så ge därför aldrig lök till din hund, viktigt att tänka på om du brukar ge matrester. Symtomen är diarré, kräkningar, kramper, andningsbesvär, buksmärtor och för stor mängd kan även leda till dödsfall.

 

Nötter och salt

Saltade nötter och macadamianötter är väldigt giftigt och kan leda till förgiftning. Får din hund i sig för mycket salt som bacon eller annan saltad mat samt saltvatten kan detta vara livsfarligt. Symtomen är blodavföring, nedsatt leverfunktion, magproblem, förlamning, slöhet.


Sötad mat

Du ska heller inte ge din hund sötad mat eller livsmedel då det kan leda till förgiftning och även leverskador.

 

Rå potatis och potatisskal

Innehåller solanin och chaconin som är giftigt för din hund. Däremot kan du ge kokt och bakadpotatis. (osaltad)

 

Mjölkprodukter

Det kan vara lockande att ge din hund lite glass eller mjölk men dessa livsmedel kan orsaka magsmärtor, diarré och även bidra till att hunden får andra födoämnesallergier.


Rått kött och fisk

Både rått kött, fisk och ägg kan innehålla bakterier som leder till matförgiftning. Lax, öring och stör kan innehålla en parasit som orsakar ”fisksjukdom”. Symtom är kräkningar, feber, förstora lymfkötlar och om det inte behandlas kan detta leda till dödsfall inom 2 veckor. Vill du ge din hund kött så se till att laga det i ugn eller koka. Se även till att det inte finns något fett eller ben kvar.

 
Russin

Både russin, korinter och vindruvor kan leda till akut njursvikt så även dessa tre ”frukter” ska du inte ge din hund. Beroende på mängden de får i sig kan de få symtom som kräkningar, diarré, buksmärta.

 

toxic-foods-for-dogs