Dags att skaffa kanin?

Att ha en kanin är mycket vanligt men det finns några saker du bör tänka på innan du skaffar en kanin. Vi har listat några av de – punkterna här nedan.

 

En kanin är som vilket annat djur och behöver omtanke och kärlek, även om det är ett litet djur som man kan få för en billig peng betyder det inte att det är ett djur man skaffar för en tid och ger bort när man tröttnat på den. En kanin lever mellan 6- 10 år och det bästa man kan göra innan man skaffar något sorts djur är att tänka över om man verkligen har tid och råd att lägga ner x antal år framöver. Det är inte bara mat och städning av buren som behövs utan även sällskap och kärlek. Även kaniner kan bli sjuka och man måste då vara beredd att gå till en veterinär, det bästa är att skaffa en djurförsäkring där du betalar en viss summa varje månad.

 

Kaniner är kolonidjur vilket betyder att de lever på egna revir men vill inte vara helt ensamma. Kaniner trivs i egna burar men vill gärna ha andra kaniner inom synhålkaninl. En kastrerad hane och en hona fungerar tillsammans om man vill ha två kaniner i samma bur. Lagen säger att en kanin under 3 kg ska ha en bur på minst 100×50 cm och en kanin upp till 5 kg ska ha en bur på minst 100×60 cm, är din kanin större än så är det 100×70 som gäller. Tänk på att din kanin inte ska sitta instängd i sin bur dagarna i ända utan behöver springa av sig och röra på sig dagligen.

Buren ska ha en fast botten med tidningar i botten och spån till korthåriga kaniner och halm till långhåriga då spån lätt kan fastna i pälsen. Bor kaninen utomhus även på vintern så ska buren vara täckande från alla håll så inte vinden blåser rakt igenom.

 

Kaniners magar är känsliga och de behöver mycket fibrer för att må bra. 80% av maten ska bestå av hö, resterade är pellets och färska grönsaker. Rotfrukter som potatis, morötter och broccoli är inte bra att ge i stora mängder eller för ofta, du kan ge det lite då och då  Se alltid till så att det finns färskt vatten samt ren luft. När du väljer foder ska du kolla efter något med hög fiberhalt, helst över 18%. Kaniners tänder växer hela tiden och de behöver något att gnaga på. Bra grenar du kan ge är fruktträdsgrenar, asp, ask, lönn och björk. Dock bara under sommartid då de bildar ett gift i topparna under vintern.

Om du har en kanin unge och den äter dåligt under sommaren kan det bero på att det är för varmt. Du kan då ge Semplers majsvälling för 6 månadersbarn där du blandar dubbelt så tjockt som det står på paketet. De får då i sig näring och vätska på samma gång.