Fransk Bulldog

Den franska bulldogen är idag ett resultat av olika korsningar som gjordes redan på sent 1800-tal. Hunden är en charmerande ras som ofta kallas clown, inte bara på grund av sitt utseende men även sitt lustiga beteende. Det finns ett ordspråk som säger att man inte äger en fransk bulldog utan man ägs av den, mitt i prick! Förutom att rasen är rolig så är det en mycket klok och lättlärd hund som trivs så väl bland människor och andra hundar. Den franska bulldoggen anpassar sig snabbt till familjen och dess rutiner även om den själv har en stark vilja som man ibland får tampas med. De följer gärna med ut på långa promenader, bad och utflykter. Rasen har inget behov av mycket motion men självklart ska den inte sitta hemma hela dagarna.

En fransk bulldog är en ”stor” hund i ett litet praktiskt format kan man säga. Även om den är liten så är de mycket kraftiga med många muskler. Då den tyvärr är sönder avlad finns det några saker man behöver tänka på som ägare.

Andningssvårigheterna är de vanligaste problemet som i stort sett alla frallor upplever. Varma dagar är det bäst om ni tar det långsamt med promenaderna, se gärna till att det alltid finns vatten och skugga. Badda gärna huvudet med vatten om ni ska vistas ute en längre tid eller gå promenad. Allergier är vanligast på vita frallor, solbränna på öron och näsa kan uppstå så se gärna till att de inte utsätts för starkt solljus. Det kan även uppstå en del komplikationer vid valpning och det är inte ovanligt med kejsarsnitt. Andra problem kan vara hjärt och knä problem.

Enligt rasstandard ska de även ha svart nos, svarta trampdynor och svarta ögon och läppkanter. Är det dags att skaffa en hund ska du leta efter en uppfödare som riktar in sig på sundhet, dessa uppfödare vet vad du letar efter och vet att du vill ha en frisk valp. Du kan även leta efter en hund med så lång nos och hals som möjligt för att de ska slippa andningsbesvär. Läs på om olika uppfödare och kennlar innan du bestämmer dig för vilken du ska välja.

 

frallor