Kött från plågade djur säljs i Sverige

Djur drogas och tvångsmatas i plågsamma djurförsök i Sverige dagligen, drygt 40 miljoner djur dödas varje år för sin päls skull samtidigt slaktas drygt 85 miljoner djur varje år i Sverige – på grund av deras kött. Enligt lagen ska alla djur skyddas från lidande men verkligheten är inte den samma.

Linda McCartney sa en gång ”om slakterierna hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer” och faktum är att verkligheten är långt ifrån reklamens Bregott fabrik och frigående hönor. Hur många känner till köttbitens historia? Vet du vart maten du äter eller kläderna du bär kommer ifrån och hur djuret har vuxit upp och plågats. Trots att Djurrättsalliansen ett flertal gånger har påpekat och bevisat hur djur ständigt plågas har inga större förändringar skett. 218514

Inom EU är det lag på att alla djur som slaktas ska bedövas innan de tappas på blod, dock finns undantag för religiösa ritualer där djuret blir skuret i strupen och tappas på blod vid fullt medvetande. Många EU länder har tagit efter detta hemska sätt att slakta djuren på och det beror på att det är enklare och billigare att strunta i bedövning säger EU-parlamentariker Marit Paulsen. Även om detta är olagligt i Sverige importeras stora mängder kött till butiker, skolor, restauranger och storkök utan att vi vet om det.

-Det är alldeles uppenbart att det är på det viset. Marknaden styr och för att inte få brist på rituellt slaktat kött kan slakterier i andra länder överproducera. Sedan säljs det som vanligt kött säger Åke Rutegård som är VD för branschens egna organisation Kött och charkföretagen KCF.

Man kan inte bevisa att köttet kommer från ett land eller ställe där djuren inte dödats utan bedövning. Och även om de gör det så är hela deras liv i en plåga där syftet är att bli mat.

Veterinär Johan Beck Friis var på besök vid Bryssels största slakteri och sa

-Det var förjävligt att se skräcken i kornas ögon där de stod med halsen avskuren och blodet sprutade. Det är avancerat djurplågeri.

För oss kanske det är svårt att känna sympati med dessa djur eftersom vi inte vuxit upp med dom men vem drar gränsen för vilket djur som är värt mer än det andra? De är alla djur med känslor den enda skillnaden är att de inte kan prata och säga åt oss att detta är så fel. Många vill inte veta av dessa problem utan tycker det är enklare att inte veta om vad som pågår och fortsätta i samma spår som man alltid har gjort. Men vad bidrar vi med när vi låtsas som ingenting – att låtsas som ingenting säger att vi accepterar situationen. Välj rätt mat som inte produceras utifrån lidande, utnyttjande och död. Vill rekommenderar att du läser igenom denna sida från djurrättsalliansen.

118dödadjur