Hur du vet att din katt älskar dig

Katter är självständiga individer som inte följer flocken. Det är en vanlig missuppfattning att våra kattvänner inte är tillgivna. Det kan ta tid att vinna en katts kärlek, men när man väl har lyckats är kissen lika kärleksfull som en hund, även om den visar det annorlunda. 

Hunden är som en öppen bok – den visar tydligt sin kärlek genom att vifta med svansen och följa efter sin husse eller matte. Katter visar kärlek mer subtilt. Lär dig förstå din katts kärleksspråk och hur du bygger upp förtroendet er emellan.

7 tecken på att din katt älskar dig

En katt kan också vara klängig, precis som en hund. Kanske har du märkt att din kisse gärna vill vara med i tid och otid – när du lagar mat, bäddar sängen eller kanske bara kopplar av med patiens på datorn. Grattis, din katt verkar tycka om dig! Här kommer 7 andra tecken på att din katt älskar dig:

1. Långsamt blinkande

Ögonen sägs vara själens fönster. Vissa djur uppfattar direkt ögonkontakt som hotfullt medan katter använder ögonkontakt för att visa tillgivenhet. När katten blinkar långsamt mot dig betyder det att den litar på dig. Prova att blinka tillbaka för att besvara kärleken.

2. Stångande och gnuggande

Katter "stångas" eller gnuggar sina kinder mot andra individer för att skapa samhörighet. Beteendet kommer från kattens barndom då den kommunicerade med doftferomoner genom att gnida sitt huvud mot andra kattungar och mamman.

3. Trampande

Kattens trampande är förknippat med diandet under kattens barndom. Massagen skapar välmående då endorfiner lösgörs. Om katten trampar på dig är det ett tecken på att den är trygg. Ibland trampar katter även på saker som kläder, kuddar eller till och med på datorn – så lämna inte din laptop oövervakad om du inte vill att kissen ska lägga sig i ditt kortspel eller skicka ett mail!

4. Visar sin mage

Att katten ligger på rygg och visar magen anses vara det ultimata tecknet på förtroende. Katten visar att den är trygg genom att blotta sin mest sårbara kroppsdel – bryt inte detta förtroendet! Om du helt enkelt inte kan motstå den fluffiga magen, så klappa försiktigt. 

5. Spinnande

Katter spinner vanligtvis när de njuter eller blir klappade. Spinnandet är oftast ett tecken på trygghet, men i vissa fall spinner katten vid nervositet. Då har den dock ett annat kroppsspråk – som att lägga öronen bakåt, svänga snabbt med svansen eller gömma sig.

6. Svansföring

Katter använder svansen för att uttrycka uppskattning. En nöjd katt har svansen i upprätt läge med en "C-form" eller krok längst upp. Katten viftar lätt med svansen och låter den gärna vidröra dig. Ibland vibrerar svansen vilket betyder att katten är extra glad.

7. Ger dig presenter

Din kisse är ett rovdjur med stark jaktinstinkt. Utekatten fångar smådjur i naturen som den gärna tar med sig in till människorna som en "gåva" för att visa sin uppskattning. Innekatten gör samma sak, fast med föremål i hemmet.