Fördelar med att adoptera katt

En katt i hemmet förhöjer livskvaliteten på flera sätt! Tillvaron blir helt enkelt mysigare med en kelen kisse bredvid sig i soffan. Katter bjuder dessutom på både humor och mystik från de domesticerade rovdjurens rike.

Att katter betyder otur är en myt med ursprung i gammal folktro. Forskning har faktiskt visat på motsatsen! Kattägare löper en minskad risk för dödsfall orsakade av stressrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar. Katter är mästare på avslappning och har en smittsamt rogivande energi – på så sätt minskar de stressen hos sin omgivning, vilket skapar goda förutsättningar för att lyckas i situationer då man ska is i magen. Så nästa gång du spelar på casino, låt kissen vara med och välja nummer – katter betyder tur!

Varför adoptera?

Du som överväger att skaffa en kattkompis har kanske funderat på om du ska köpa eller adoptera. I Sverige finns det idag cirka 150 000 hemlösa katter som lever ett hårt liv – många har hälsoproblem och svårt att överleva i vinterkylan. Nej, katter har inte nio liv! Men tack vare volontärarbetande djurvänner kan flera katter räddas genom att infångas, kastreras och vårdas på särskilda katthem för hemlösa kissar. Vissa av dessa släpps ut igen efter kastrering och vård. Men många av dem får stanna på katthemmet tills de får ett permanent hem. Många som skaffar katt väljer därför att adoptera istället för att köpa – här kommer fler fördelar med att adoptera en kisse.

Du räddar mer än ett liv

Genom att adoptera en hemlös katt räddar du mer än ett kattliv! Ett sorgligt stort antal hemlösa katter avlivas varje år. När du adopterar en katt hjälper du inte endast den utvalda kissen utan ger även plats för en ny katt på hemmet.

Allt är redan klart

För en relativt låg avgift får du en katt som redan är steriliserad/ kastrerad, registrerad, vaccinerad samt uppdaterad med mikrochips. Ibland ingår även tillbehör som katthalsband, kattfoder eller försäkringar i adoptionsavgiften.

Du får hjälp att välja

Personer som arbetar på katthem känner ofta sina katter mycket väl. De kan hjälpa dig att hitta en kisse med det temperament som passar din livsstil. Dessutom har de en mångfald av katter, från korthåriga ungkatter till långhåriga seniorer. Letar du efter en speciell ras kan du kontakta en kattspecifik räddningsgrupp. Har du redan andra husdjur kan du få hjälp med vilken katt som passar med hundar eller andra djur. Vid osäkerhet kan du låta kissen träffa din hund som ett test innan adoptionen. Förvänta dig en period av anpassning innan djuren känner sig bekväma tillsammans.
Var inte orolig om din nya kompis piper in under sängen när ni kommer hem! Kissen behöver bara lite tid att vänja sig vid sitt nya hem – snart kommer den fram och bekantar sig med dig, kanske lägger sig bredvid dig medan du spelar på datorn eller tittar på teve. Visst ska det bli mysigt?