De fem mest ovanliga tamkatterna

Visst är katter härliga? Du som lever med en kisse vet hur mycket den kan förhöja mysfaktorn i vardagen – både med roliga upptåg och med gosigt kel. Katten är verkligen ett husdjur fullt av bus och humor!

Katter härstammar från öknen och är skickliga nattjägare. De älskar värme och hittas inte sällan liggandes i solljus eller på varm elektronik. Kanske har du själv någon gång upptäckt att din katt har varit på din dator och skrivit några tecken till chefen? –  kanske tagit några gratissnurr på spelsidan medan du hämtat kaffe? Alla katter har olika personligheter, utseenden och temperament. Men vissa av dem är lite mer speciella än andra. Här är fem av de mest ovanliga tamkatterna i världen.

Sphynxen

Sphynxen saknar päls vilket gör den unik bland tamkatter. Hårlösheten beror på en genetisk mutation i samband med avel, för att minska pälsallergiska reaktioner hos människor. Sphynxen är känd för att vara kärleksfull, social och gillar att umgås med människor. Den har rykte om sig att vara en riktig buse som gör allt för uppmärksamhet och den lägger sig gärna i när husse eller matte läser tidningen eller lägger patiens. Sphynxen löper större risk för att drabbas av hudproblem eftersom den pälslösa huden är särskilt utsatt. Detta gör den också känslig för solljus och kyla.

Devon Rex

Denna kisse är känd för sitt lockiga hår och sina långa öron. Devon Rex är en snäll katt som älskar att umgås med människor. Den brukar ibland kallas för ”älvkatt” på grund av sitt alvliknande utseende – det sägs att älvan Pixie i Harry Potter är skapad med Devon Rex som förebild. Devon Rex är en aktiv, intelligent och nyfiken ras. Den är social och har ofta en tendens att följa efter sin ägare, som en hund.

Turkisk Angora

Den turkiska angoran är känd för sin långa vita päls och har ofta blå ögon. Det är en elegant katt med ett mjukt sinnelag och är ofta en favorit hos barnfamiljer. Den är en av de äldsta kattraserna som tros ha sitt ursprung i Asien eller Turkiet. Den är vanligtvis foglig i temperamentet och passar bra med småbarn och andra djur. Den turkiska angorakatten har generellt en god hälsa utan rasspecifika defekter. Den långa pälsen kan dock bli tovig och behöver borstas ibland.

Manx

Manx-katten är främst känd för sina korta ben, mulliga kropp och sin avsaknad av svans. Den är en av de äldsta raserna bland huskatter och härstammar från de brittiska öarna. Manxkatten sägs vara vänlig och brukar komma bra överens med barn och andra husdjur i hemmet. Manxen har inga kända hälsodefekter men tenderar att lätt gå upp i vikt.

Savannah

Den ståtliga Savannah-katten är en korsning mellan afrikansk serval och huskatt. Savannahkatter har ett karakteristiskt vilt utseende med långa ben och en atletisk kropp. De har ett vackert servalmönster med svarta fläckar på brungyllene päls. Savannah-katten är känd för att vara mycket intelligent och kan uppfattas som krävande på grund av sitt livliga sinnelag.