Hundar – mer än bara människans bästa vän!

Alla har väl hört uttrycket “hunden är människans bästa vän” någon gång i sitt liv. Det kanske låter lite som en plattityd för vissa, men det är mer sanning i det än man kan tro. Det är inte någon slump att hundar har varit oss människor trogna sedan urminnes tider, för de har en unik förmåga att förbättra våra liv på många olika sätt. Hundar kan användas till allt möjligt!

Flera av deras sinnen är betydligt skarpare än våra, bland annat doftsinnet. Hundar används av allt från polis och militär för att spåra personer och farliga föremål till att användas av blinda för att leda dem längs gator. De används även i sjukvården för att identifiera sjukdomar! Hundar är även lättare att träna upp för olika syften än andra djur som är lite mer egensinniga. Olika hundraser har olika förmågor som gör dem lämpliga för olika uppgifter, men alla hundraser kan hjälpa oss på ett eller annat sätt genom livet. Den kanske viktigaste egenskapen de har är att hjälpa oss att hantera våra känslor och göra oss både lugnare och mer harmoniska, inte minst när det blåser motvind i livet.

terapihund

Ett stöd i svåra tider

Hundar används framför allt som ett sällskapsdjur, många skaffar hund för att känna sig mindre ensamma. Även om det är ett stort ansvar som kräver mycket arbete och underhåll varje dag så är nettoeffekten så pass positiv för människor att det ändå blir värt det. Hundar är som en outtömlig källa av kärlek och tillgivenhet, de finns alltid där för dig oavsett vad du går igenom för tuffa tider.

Ett exempel på situationer där hundar haft bevisad positiv effekt är när någon försöker besegra missbruk och beroenden av olika slag. Om man exempelvis försöker bli av med spelberoende kan en hund vara ett viktigt stöd. När man som missbrukare är ensam och uttråkad och låter tankarna snurra fritt är risken stor att man faller tillbaka in i dåliga vanor och fattar kortsiktiga beslut för att stilla sin ångest. Har man en hund hemma blir man helt plötsligt inte ensam. Dessutom är ju hunden beroende av att du matar, rastar och leker med den, så du har ständigt ett ansvar som du inte kan ignorera. Hunden gör att du hela tiden har något annat än beroendet att fokusera på. Dessutom blir du mer fysiskt aktiv tack vare alla promenader och lekstunder, vilket förbättrar din hälsa och håller dig borta från dina dåliga vanor.

Likaså kan hunden vara en ovärderlig vän om du förlorat en nära anhörig. När någon man älskar har dött vill man inte alltid höra folk som beklagar sorgen eller försöker trösta. Ibland behöver man bara någon vid sin sida som sitter tyst och håller en sällskap. Det är till och med bevisat att blodtrycket kan sjunka och stresshormoner minskar när man klappar en hund. Det är inte så konstigt att många skaffar sig en hund på ålderns höst, då de fyller tomrummet som en bortgången make eller maka lämnar efter sig.

Underskatta inte hundtricket!

Ett annat sätt som hundar kan förbättra din psykiska hälsa är att de kan koppla ihop dig med andra människor och sammanhang som du tidigare aldrig bekantat dig med. Detta går ihop lite med det vi nämnde tidigare, att hundar minskar människors känsla av ensamhet. Som hundägare blir man tvungen att gå ut på promenader flera gånger per dag och snabbt kommer man börja bekanta sig med andra hundägare i sitt närområde. Snabbt har man hittat nya vänner som bjuder in dig till nya kretsar. Om man är singel kan det löna sig att skaffa en hund, då man får något gemensamt att prata om och bryta isen med nya människor. Kanske är det genom det nya livet som hundägare man kommer hitta sin blivande partner?

Som du märker finns det en mängd olika fördelar med att skaffa hund, oavsett vilken livssituation du har så kan hundar alltid hjälpa dig. Inte minst när livet är som jobbigast. Det finns en anledning till att hunden kallas för människans bästa vän, och så kommer det nog alltid förbli!