Sällskapsdjurens effekt

Det finns forskare som säger att kontakten med djur och natur är ett basbehov hos människan. De ger båda en hög stimulans och jämfört med datorer och TV tittande där folk nuförtiden riskerar att bli socialt, psykiskt och fysiskt understimulerade och passiva, detta kan tillslut leda till en rad olika sjukdomar. Även fetma är ett stort problem i västvärlden med kombinationen av TV tittande och ett stillasittande jobb. Hundpromenader ger inte bara bättre kondition men påverkar hälsan på ett positivt sätt både mentalt och fysiskt.

De som levt med djur tidigt i livet upplever fördelarna med dem och skapar en positiv inställning. De har även rätt förutsättningar för att uppnå de positiva hälsoeffekterna som sällskapsdjur kan bidra till. Att lära sig att ta hand om ett djur hjälper barns utveckling och leder till att de mognar snabbare. Genom att få uppleva en nära kontakt med djur och ta ansvar för dem, känna glädje och kärlek ger barnen en erfarenhet som de kommer bära med sig resten av livet.

Redan under 60-talet behandlades autistiska barn, de med funktionshinder, autism och demens med hundar som terapi.  Forskare hävdar att djuren är naturliga teraputer eftersom de inte värderar eller ifrågasätter utan lyssnar, stödjer och visar empati. Sällskapsdjur är värdefulla för människor och samhället ur ett socialt, psykologiskt, fysiologiskt och ekonomiskt perspektiv.

Rätt nyligen presenterades en forskning som visar att olika personlighetsdrag hos människor avgör om de föredrar hundar framför katter. Ofta är man antigen en hund eller katt-människa. En studie från SLU visade att människor som väljer att skaffa hund gör det på grund av sällskapet eller jaktens skull. De som väljer att köpa en katt är de som haft katt tidigare eller som vill ha ett självständigt djur. Fakta är tagen från katter.nu och vill du läsa mer om detta så tycker vi att du ska klicka dig in här.

earn-respect