Hund & kattägare

Det finns ett talesätt att hundar och katter inte kommer bra överens med varandra. Visst är de väldigt olika många gånger men många familjer kan även vittna mot hur bra de faktiskt kommer överens och vilka kompisar de är.

En anledning till att hundar och katter inte alltid kommer bra överens kan vara att deras signalspråk är olika. En ilsken katt viftar på svensken och vrider på huvudet medans en glad hund gör det samma, en arg hund morrar medans en glad katt spinner. Forskare i Tel Aviv studerade husdjuren hos 200 familjer som äger både hund och katt. De upptäckte att i de familjer där hunden och katten kom bra överens var där djuren hade lärt sig varandras språk.

Bland de 200 studerade fallen kunde de se en viss intolerans mot varandra. 25% kom inte jätte bra överens men klara av att leva med varandra utan några större problem.
Hos 10% förekom aggressivitet och även slagsmål mellan djuren. De resterade 65% kom bra överens och levde i lugn och ro med varandra.

 

Första mötet mellan hund och katt

En katt som känner sig hotat eller obekväm flyr undan medans en hunds jaktinstinkt triggas igång. Detta är viktigt att tänka på när dina husdjur möts för första gången.

Om du funderar på att skaffa hund och katt är det bäst, enligt forskarna att skaffa dem samtidigt när de båda är valpar. På så sätt har ingen gjort sig allt för hemmastadd med rutiner eller platser. Tänk även på vilken sorts hund du skaffar, väljer du till exempel en jakthund kan problem uppstå. Till en början är det bäst att dela av rummen med en grind och låt dem vara i ett separat rum till en början. Se till så du ger lika mycket uppmärksamhet till båda djuren. Det är också bra om du låter dem lukta på varandra genom dig till en början så de kan bekanta sig med varandras dofter. Du kan också lägga en filt var hos dem och sedan byta med varandra. Efter några dagar är det dags att de träffas, tänk på att lär hunden från början att inte jaga katten genom att hålla fast den i koppel vid första mötet. Man vill inte ha en sönder riven hund eller en jagad katt. Du kan se till att klippa klorna på katten iförväg.

Självklart kan problem uppstå eller så kommer de redan från början bra överens. Var tydlig med att ge båda djuren utrymme med matskålar och leksaker på separata ställen. Låt inte hunden äta kattens mat och tvärtom. Belöna dem när de kommer bra överens och ett smart sätt är även att använda klicker för hunden. Klicka och belöna hunden när den ser katten och innan den hinner göra något. Om du inte befinner dig hemma kan det vara smart att separera dom i olika rum. Till en början behöver man vara uppmärksam och låta dem acceptera och lära känna varandra.