Förhindra djurplågeri

Världen över plågas djur för att locka turister och dra in pengar på ett eller annat sätt. Enligt djurrättsorganisationen World Animal Protection som arbetar med att förhindra och motarbeta djurplågeri så finns det inget värre du kan göra än att rida på en elefant. De har släppt en lista med världens värsta turistattraktioner som inkluderar djur som du kan se här nedan. Över en halv miljon djur plågas dagligen för att de används som underhållning i turistbranschen.

 

 

1

  1. Elefantridning, elefanterna fångas och tas från sina mammor i väldigt tidig ålder. För att tämja dom och få dem att lyda använder man sig av slag, sparkar och små burar.Processen är till för att bryta ner djuret vilket får dom att lida av posttraumatisk stress resten av livet.

 

2

  1. Tigerselfies precis som med elefanterna så tas tigerungarna från sin mamma vid tidig ålder. De kedjas sedan fast i små burar för att kunna ta selfies med turister. Vanligast är i Asien men enligt WAP händer det även i Australien, Argentina och Mexico.

 

3

  1. Lejonvandringar, på grund av det växande intresset för lejonturism i Sydafrika så har det blivit allt vanligare att även lejonungar tas ifrån sina mammor. De skickas sedan runt bland turisterna som tar bilder. Lejona lever i fångenskap så tro inte att det är en ”föräldralös unge” för allt handlar om pengar.

 

4

  1. Björnparker, Björnarna (som alla andra djur) lever i streila och avskalade ytor och har ingen möjlighet att leva ett naturligt liv. Pågrund av de trånga inhägnaderna är sjukdomar, infektioner och bakterier vanligt. Ibland tvingas även björnarna under plåga att uppträda utklädda med att utrföra tricks som att cykla eller balansera bollar.

 

5

  1. Havssköldpaddor, enligt WAP finns det bara en sköldpaddsfarm som är öppen för besökare kvar i världen. Den ligger på Cayman-öarna där turister båda kan hålla och äta dem. Förutom att sköldpaddorna utsätts för stress genom all hantering så är de känsliga för sjukdommar på grund av de trånga burarna. Det bidrog även med att över 1300 sködpaddor dog eller avlivades nygligen på centret.

 

6

  1. Uppträdade delfiner, akvariumen som delfinerna lever i är inte mycket större än en vanlig swimmingpool och ett liv i lidande. Som alla andra havsdjur behöver delfiner simma fritt, mil efter mil. Miljontals turister besöker delfinparker varje år men få är medvetna om vad som pågår och hur illa djuren mår och behandlas. Vissa anläggningar har även i klorin i vattnet vilket bidrar med att många delfiner i fångenskap lider av hudåkommor, de får även brännskador då de inte kan fly undan solen i de grunda poolerna.

 

7

  1. Dansande apor, de hålls tillfånga i flera länder i Asien och tvingas uppträda på gatorna. Det är svårt att få en apa att dansa eller cykla på eget bevåg vilket resulterar i att de misshandlas till lydnad. För att de inte ska bita turisterna förekommer det oftast att deras tänder dras ut (utan bedövning).

 

8

  1. Kaffe från indisk palmmård, Kopi Luwak är en av världens dyraste kaffebönor och utvinns från spillningen från indisk palmmård, främst från Indonesien och Filippinerna. Djuren plågas inte när deras spillning tas men pågrund av att kaffepriset är så högt så lever de i stora och trånga farmer. Djuren lever i ständig stress och utsätter sig själva för självstympning som en följd av detta.

 

9

  1. Ormtjusning, det är en gammal form av gatuartisteri men har på senare år blivit populärare främst i Thailand. Ormarna fångas från det vilda och tänderna dras ut för att de inte ska kunna skada turisterna.

 

10

  1. Krokodilfarmer, finns över hela världen och främst föds de upp för deras skinn ska användas till modeaccessoarer. Ibland är förhållandena så skadliga att djuren som hålls där avlider. Om de inte dör av infektioner händer det även att de överfyllda burarna utan tillräckligt med mat eller vatten gör så att krokodilerna slåss med varan till döden.

 

Listan har baserats på en undersökning från Oxfords institut för forskning om djur och naturskydd. Animal Protection har rankat de 10 värsta aktiviteterna. Totalt var det 188 djuranläggningar världen över som granskades. Men förutom det så fångas djur dagligen där de drar ut både klor och tänder för att turister ska kunna ta bilder tillsammans med djuren. Tänk gärna en extra gång om du stötter på något liknande. Många kan tro att en bild mer eller mindre inte spelar någon roll men om alla tänker så kommer det aldrig bli någon skillnad, stå upp och visa att detta beteende inte är okej. När djurungarna tas ifrån sina mammor används de för att locka turister. När de sedan växer större händer det oftast att de dödas och nya ungar fångas.

”Om du kan krama det, rida på det eller ta selfies med djuret har det förmodligen blivit och är utsatt för lidande och plågeri” säger Nicola Beynon på World Animal Protection.