Motion och mental stimulering för din hund

Vi har samlat lite tips på lite aktiviteter och övningar som du kan göra tillsammans med din hund för att komma närmare varandra och ha kul tillsammans!

Vi kan garantera att det kommer uppskattas lika mycket från din sida som din hunds.

  • Godisspår, detta kan du göra ute i skogen eller ute i trädgården. Om din hund är duktig så kan den vänta kvar medans du gömmer godiset, annars går du ut själv och gömmer det. På vintern kan du även gå ut i snön och lägga godiset i vissa av dina skoavtryck, släpp sedan ut din hund och låt den leta rätt på det.
  • Agility, låt din hund springa i en hinderbana. Det här är både väldigt bra motion och stimulering för din hund. Vi har publicerat ett inlägg om agility tidigare där du kan läsa mer om hur det funkar.
  • Leka med andra hundar, på många ställen finns det hundparker. En liten inhägnad där du kan släppa lös din hund så den kan leka och springa runt med andra hundar. Detta går bra om din hund kommer bra överens med andra hundar och inte blir aggressiv. Det är bra att lära hunden som valp att kunna kommunicera och vara nära andra djur.
    Det finns även hundträffar som ni kan delta i. Eller som du kan starta själv. Det räcker att kanske gå en promenad med andra hundar för att lära din hund att inte dra eller skälla när den möter en annan hund.
  • Kurragömma, det här är roligt för både dig och din hund! Du lär även din hund att hitta dig och hålla uppsikt.
  • Kasta boll/ pinne detta kräver inte så mycket ansträngning av dig men desto mer för din hund. Du kan även ställa ut koner och olika slags hinder som hunden ska spring emellan.
  • Träna balans, att träna balansen är lika viktigt för din hund som det är för dig. Det du kan börja med är att lära din hund att backa, på så sätt lär den sig att lyfta baktassarna och få lite mer kontroll. Ta ett steg i taget och belöna med en godisbit, du kan börja med att backa några steg på en raksträcka, sen kan du försvåra det lite med att backa upp för en kulle, trappa eller stig.
    För att träna balansen kan du använda dig av till exempel en planka eller parkbänk. Tänk dock på att det inte ska var för högt upp.

images

 

Tyvärr har vi inte alltid möjligheten att spendera den tid vi önskar med våra hundar. När vi ska iväg till jobbet eller skolan så är det viktigt att din hund inte sitter hemma och känner sig ensam eller uttråkad. Det är självklart viktigt att lära din hund att klara sig själv några timmar om dagen men ett tips på hur du kan stimulera din hund mentalt på egen hand är att köpa en aktivitetsboll, det här är en boll gjord av gummi där du stoppar i godisbitar som din hund sedan ska försöka få ut på egenhand. Den ger bra stimulans och låter hunden tänka till.
En annan variant som du kan göra själv är att du kan gömma godis eller favoritleksaken. Börja med lätta ställen så att din hund förstår att den ska leta. Du kan även gömma godis i en toapappersrulle eller en tom och torr petflaska eller burk.
Det finns många bra aktivitets leksaker för din hund som du kan hitta på nätet eller i djuraffären. Det är samma tanke bakom, att du gömmer godis, men i olika former och färger för lite variation.hundleksak

Det är såklart viktigt att ha en bra kontakt med sin hund. För att  kommunicera med din hund är det viktigt att du använder ögonkontakt och ett fåtal ord.
Beröm alltid din hund direkt efter du lär den något nytt. Godis kan vara bra första gångerna men det räcker även med en klapp och en lugn och glad röst.
Tänk på att det tar tid för din hund att lära sig något nytt, precis som det gör för oss, så ha tålamod och bli inte irriterad eller stressad om din hund inte förstår, dom känner nämligen av det.
Alla har olika sätt att lära in på. Gör detta till något roligt för er båda, där ni kommer varandra närmare.

Sist men inte minst är det viktigt att inte “överstimulera” din hund, då har de väldigt svårt att slappna av och hålla sig lugna. Det gäller speciellt för valpar och mindre hundar som inte behöver lika mycket träning som vuxna hundar gör. Dock så behöver din vän ändå aktivera hjärnan dagligen precis som vi behöver för att hålla oss pigga och friska livet ut.
Det är också viktigt för hunden att vänja sig vid olika miljöer och människor. Har din hund svårt för det i början kan du till exempel sätta dig på en bänk några minuter och slappna av om ni befinner er på en ny plats eller i en miljö som din hund inte är van vid. Samtidigt låter du din hund ta in alla intryck och också kunna slappna av.