Hund i bil

Det är många som reser med sin hund eller katt i bilen och då gäller det att ditt djur är lika säkert skyddat mot olyckor som du är. Det gäller både kortare och längre resor, därför är det också viktigt att tänka på att göra det så bekvämt som möjligt.
Först av allt så ha aldrig hunden lös i bilen, är någon av er, ditt djur eller ett större föremål löst är det livsfarligt vid en krock. Till exempel, en jack Russel som väger 6 kg får en kraft på nästan 800 kg vid en krock på 90 km/h. Därför är det alltid viktigt att din hund använder ett säkerhetsbälte som är anpassat för hundar eller sitter i en fastspänd hundbur.
De flesta väljer att använda sig utav en bur, det som är bra är att hunden har lite mer plats att röra sig på (såklart beroende på storleken på buren) och även att du kan lämna bilen öppen för ventilation utan att hunden smiter. Använd en bur som är anpassad efter storleken på din hund och beroende på vilken bil du använder.

 

 

bur

 
Ett annat bra alternativ istället för bur är att låta din hund sitta i sätet med ett speciellt säkerhetsbälte som är anpassat till just en hund. Du fäster säkerhetsbältet i det bälte som finns i bilen. Vad som är bra med säkerhetsbälte är att det känns bättre för din hund vid inbromsningar än när den ligger i en bur.

Även lagen ställer vissa krav på hur en hund ska transporteras i bil.

Enligt lag ska burens minimimått vara :

– Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Gånger 1,10.
– Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
– Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

  • Hunden får inte stanna i bilen i mer än 3 timmar utan att ha fått gå ut och röra på sig och sträcka på sig. Det ska även finnas tillgång till vatten.
  • Temperaturen får inte var över +25 eller -5
  • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanar
  • En dräktig tik får inte transporteras 2 veckor innan beräknad valpning och inte inom 1 vecka efter.
    Undantag är om ditt djur är skadat eller sjuk och måste uppsöka veterinär, men det får inte finnas någon risk att det skadas eller far illa under transporten.

Det finns många som använder sig av ett lastgaller. Gallret behöver vara tillverkat av metall. Gallret skyddar dig men inte din hund vid krock, då din hund är lös i utrymmet och kan kastas omkring eller ut i trafiken. Ett lastgaller är inte ett lika säkert alternativ som en fastspänd bur eller ett säkerhetsbälte.
Tänk även på att övrig last som inte är fast spänd i bilen alltid är farliga får alla passagerare i bilen.

 

 

bälte