10 smartaste hundraserna

Intelligenta hundar finns det gott om men vissa raser har lättare att lära sig än andra.  Det finns framtagna studier som visar vilka hundraser som överlag är intelligentast, den största undersökningen har gjorts i boken The Intelligence of Dogs där de sammanställd hur snabbt olika hundraser kan lära sig. 

 

10. Australian cattle dog
Rasen avlades fram för ca 200 år sedan i Australien där collie och vildhunden dingo korsades. Australian Cattledog är en väldigt aktiv hund som behöver mycket stimulans.

 

Australian cattle dog

 

9. Rottweiler

Ofta används en rottweiler som vakt hund men på senare år har rasen blivit mer och mer populär som sällskapshund då de i sin natur är väldigt snälla. En rottweiler behöver mycket mental och aktiv stimulans.

 

rottweiler

 

8. Papillon

Denna rasen har mycket energi och väldigt lättanpassad. Papillon är en perfekt sällskapshund då de är lojala och snälla hundar.

 

Papillon

 

7. Labrador

Denna rasen är nog en av Sveriges populäraste då de är så otroligt snälla och snabb lärda. I grunden är en labrador retriever en jakthund som tycker om att samarbeta, spåra och aktiveras.

 

labrador

 

6. Shetland sheepdog

Rasen är mycket samarbetsvillig och passar de flesta hundägare. Det är en livlig och alert hundras som gillar att arbeta.

 

shetland-sheepdog

 

5. Dobermann

I grunden är dobermann en brukshund med en stor jaktlust, det är viktigt att aktivera denna rasen både mentalt och aktivt annars blir de snabbt rastlösa. Det är en arbetsvillig hund som ofta används som polis eller tjänstehund.

 

dobermann

 

4. Golden retriever

Den här hundrasen är en typisk familjehund då den är snäll mot alla. De passar bra som ledar och narkotikahund och gillar jakt, bada, leka och passar perfekt med både små barn och katter.

 

golden r

 

3. Schäfer

En schäfer är både en sällskapshund och brukshund. Det är en intelligent och nyfiken ras som ofta används som tjänstehund. De är dock ganska reserverade mot främlingar men är mycket lojala mot sina ägare.

 

schäfer

 

2. Pudel

Rasen är känd för sin intelligens och lekfullhet. De har väldigt lätt att lära sig och är ofta mycket glad och social.

 

pudel

1. Border Collie

Världens smartaste hund passar inte så bra som sällskapshund utan är en vallhund och behöver arbete och uppmärksamhet. Det är lika viktigt med mental stimulans som träning, dock blir det allt mer vanligt att de används som sällskapshund. En Border Collie kan lära sig över 1000 ord om du stimulerar och aktiverar den.

 

BorderCollie